Verschillen tussen R290 en R32 warmtepompen - Woud energieadvies (2024)

Warmtepompen zijn essentieel in verwarmings- en koelsystemen die veel worden gebruikt in woningen en commerciële ruimtes. Het kiezen van het juiste koelmiddel voor een warmtepomp is van cruciaal belang omdat dit van invloed is op de energie-efficiëntie, milieu-impact, veiligheid en kosten van het systeem. Twee veelgebruikte koelmiddelen die in warmtepompen worden gebruikt, zijn R290 en R32, die verschillende kenmerken en toepassingen hebben. De werking en geschiktheid van de warmtepomp hangt in de eerste plaats af van het type koudemiddel dat ze gebruiken. Dit artikel onderzoekt de verschillen tussen R290 en R32 warmtepompen.

Wat is R290?

R290 is een koolwaterstofkoelmiddel, ook bekend als propaan.Het wordt gebruikt als koelmiddel in verschillende koel- en verwarmingstoepassingen, waaronder warmtepompen, airconditioners en koelsystemen.Het aardopwarmingsvermogen (GWP) van R290 is drie, laag gewaardeerd en ver onder de norm van 150, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor de meeste andere koelmiddelen zoals R22 enR410.Het heeft ook een hoge latente verdampingswarmte, wat betekent dat het een grote hoeveelheid warmte-energie kan absorberen wanneer het verdampt, waardoor het een efficiënt koelmiddel wordt.

R290 is echter ontvlambaar, dus er moeten specifieke veiligheidsmaatregelen worden genomen tijdens installatie, onderhoud en verwijdering om brandgevaar te voorkomen.Ondanks zijn ontvlambaarheid wordt R290 steeds vaker gebruikt als koelmiddel in verschillende toepassingen vanwege de lage milieu-impact en het hoge rendement.

Wat is R32?

R32 is een koelmiddel dat veel wordt gebruikt in airconditioning- en warmtepompsystemen.Het is een lid van de fluorkoolwaterstof (HFC) familie van koelmiddelen, wat betekent dat het geen chloor bevat en een laag ozonafbrekend vermogen (ODP) heeft.Het aardopwarmingsvermogen (GWP) van R32 is 675, aanzienlijk lager dan veel andere koelmiddelen die in het verleden werden gebruikt.

Het is ook energiezuiniger dan sommige andere koelmiddelen, wat kan helpen de bedrijfskosten gedurende de levensduur van een systeem te verlagen.R32 is niet brandbaar, maar kan licht giftig zijn als het in grote hoeveelheden wordt ingeademd.Vanwege zijn lage milieu-impact en energie-efficiëntie is R32 wereldwijd een populaire keuze geworden voor gebruik in airconditioning- en warmtepompsystemen.

Verschillen tussen R290 en R32 warmtepompen

De koelmiddelen brengen hun unieke eigenschappen naar de warmtepompen, waardoor onderlinge verschillen ontstaan.De belangrijkste verschillen tussen deze warmtepompen komen in het volgende gebied naar voren.

Koudemiddel eigenschappen

Beide warmtepompen gebruiken verschillende koudemiddelen.Zo heeft R290, ook bekend als propaan, een lager aardopwarmingsvermogen (GWP) en ozonafbrekend vermogen (ODP) dan R32.R290 heeft een GWP van 3 en een ODP van 0, terwijl R32 een GWP van 675 en een ODP van 0 heeft.

Efficiëntie

R32 heeft een hogere volumetrische koelcapaciteit dan R290, wat betekent dat R32-warmtepompen efficiënter zijn in termen van koelvermogen per volume-eenheid koelmiddel.De koelcapaciteit van de R32 per volume-eenheid is ongeveer 87% hoger dan die van de R290.Een R290-systeem heeft een compressor met een grotere cilinderinhoud nodig om dezelfde koelbelasting te behouden.

Veiligheid

R290 is ontvlambaar en vereist specifieke veiligheidsmaatregelen tijdens de installatie en het onderhoud van R290 warmtepompen.

Aan de andere kant is R32 niet brandbaar, maar kan licht giftig zijn als het in grote hoeveelheden wordt ingeademd.Als u voor veiligheid kiest, zorg er dan voor dat u de juiste opstelling heeft voor uw favoriete warmtepomp.

Beschikbaarheid

R32 wordt op grotere schaal gebruikt in warmtepompen dan R290, dus het is mogelijk gemakkelijker verkrijgbaar en gemakkelijker om vervangende onderdelen voor R32 warmtepompen te vinden dan R290 warmtepompen.

Kosten

De kosten van R290 zijn over het algemeen lager dan R32 vanwege de lagere GWP- en ODP-waarden.Daarom zijn R290 warmtepompen goedkoper dan R32.De kosten van de warmtepomp zelf kunnen echter variëren, afhankelijk van de fabrikant, de grootte en de functies.

Bedrijfsdruk

R32 werkt bij een hogere druk dan R290.Dit kan zijn warmtepompen geschikter maken voor gebruik in grotere systemen waar een hogere druk vereist is, maar het kan het ook moeilijker maken om te hanteren en te onderhouden dan R290-warmtepompen.

Milieu-impact

Hoewel R290 een lagere GWP heeft dan R32, is het ook een koolwaterstofkoelmiddel dat kan bijdragen aan smogvorming als het in de atmosfeer lekt.R32 daarentegen is een fluorkoolstofkoelmiddel dat kan bijdragen aan de opwarming van de aarde als het vrijkomt.

Efficiëntie bij koudere temperaturen

R290 warmtepompen hebben een hogere prestatiecoëfficiënt (COP) dan R32 warmtepompen bij lagere buitentemperaturen, waardoor ze een betere keuze zijn voor koude klimaten. R32 warmtepompen daarentegen presteren beter bij hogere buitentemperaturen.

Energieverbruik

R32-warmtepompen verbruiken over het algemeen minder energie dan R290-warmtepompen vanwege hun hogere efficiëntie.Dit aspect kan resulteren in lagere bedrijfskosten gedurende de levensduur van het systeem en kan de aanvankelijk hoge prijs compenseren.

Geluidsniveau

R32-warmtepompen zijn over het algemeen stiller dan de R290-warmtepompen vanwege hun groter compressor. Dit kan een belangrijke overweging zijn in woonomgevingen waar geluidsniveaus een probleem kunnen zijn.

Waar u op moet letten bij het kiezen tussen R290-warmtepompen en R32-warmtepompen

De keuze tussen R290- en R32-warmtepompen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke toepassing, wettelijke vereisten, veiligheidsoverwegingen en persoonlijke voorkeuren.Hier zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen tussen de twee opties:

Wanneer kan men R290 warmtepompen gebruiken?

Hier zijn enkele situaties waarin R290 warmtepompen een goede keuze kunnen zijn, specifiek voor verwarmings- en koelsystemen:

1. U heeft kleine tot middelgrote warmtepompen nodig: R290 is geschikt voor kleine tot middelgrote verwarmings en koelsystemen, zoals woonhuizen, kleine bedrijven en kantoren. De hoge energie-efficiëntie en lage bedrijfskosten maken het een aantrekkelijke optie voor deze toepassingen.

2.Koude klimaten: R290 heeft een hoge prestatiecoëfficiënt (COP) bij lage omgevingstemperaturen, waardoor het een goede keuze is voor verwarmingstoepassingen in koude klimaten.Het kan betrouwbare en efficiënte verwarming bieden, zelfs wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt.

3.Milieuvriendelijke systemen: Zoals eerder vermeld, heeft R290 een zeer laag aardopwarmingsvermogen (GWP) van 3, waardoor het een uitstekende keuze is voor milieuvriendelijke verwarmings- en koelsystemen.Het is ook niet-corrosief en niet-toxisch, waardoor het een veilige en betrouwbare optie is.

4.Residentiële en commerciële opstellingen: R290-warmtepompen kunnen worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële toepassingen, zoals woningen, kantoren en winkelruimtes.Ze kunnen efficiënte en betrouwbare verwarming en koeling bieden en tegelijkertijd de impact op het milieu verminderen.

5.Retrofit bestaande systemen: R290 kan worden gebruikt om bestaande verwarmings- en koelsystemen die andere koelmiddelen gebruiken achteraf aan te passen.Dit kan energiebesparing opleveren en de impact op het milieu verminderen zonder dat een volledige systeemvervanging nodig is.

Wanneer kan ik best R32 warmtepompen gebruiken?

R32 is een veelgebruikt koelmiddel in warmtepompen vanwege zijn hoge energie-efficiëntie, lage milieu-impact en naleving van de regelgeving.Hier zijn enkele situaties waarinR32-warmtepompeneen goede keuze kunnen zijn:

1. Energie-efficiëntie: R32 heeft een hoge prestatiecoëfficiënt (COP), wat betekent dat het meer verwarmings- of koelvermogen kan bieden voor dezelfde hoeveelheid energie-input als andere koelmiddelen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor toepassingen waar energie-efficiëntie een prioriteit is, zoals in woon en commerciële gebouwen.

2.Naleving van de regelgeving: R32 voldoet aan de nieuwste koelmiddelregelgeving, zoals de EU-regelgeving voor F-gassen, die tot doel heeft het gebruik van koudemiddelen met een hoge GWP geleidelijk af te schaffen.R32 heeft een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) van 675, veel lager dan oudere koelmiddelen zoals R410A.

3.Veiligheid: R32 is geclassificeerd als een A2L-koelmiddel, wat betekent dat het een lage ontvlambaarheidsclassificatie heeft en als veilig wordt beschouwd voor verwarmings- en koelsystemen.Het is ook niet-toxisch en niet-ozonafbrekend, waardoor het een veilige en milieuvriendelijke optie is.

4.Beschikbaarheid: R32 is overal verkrijgbaar en kan worden gebruikt in verschillende warmtepompsystemen, waardoor het een handige en kosteneffectieve optie is.

5. Kosten: R32 kan een kosteneffectieve optie zijn voor warmtepompen vanwege de hoge energie-efficiëntie en lage bedrijfskosten. Het vereist ook minder koelmiddel dan andere koelmiddelen zoals R410A, wat de installatie en onderhoudskosten kan verlagen.

Het kiezen van het juiste koelmiddel voor een warmtepomp is een cruciale beslissing die van invloed kan zijn op de efficiëntie, veiligheid, kosten en milieu-impact van het systeem.R290 en R32 zijn twee veelgebruikte koelmiddelen die worden gebruikt in warmtepompen, elk met unieke kenmerken en toepassingen.

Hoewel R290 een geschikte keuze is voor milieuvriendelijke toepassingen, kleine en middelgrote toepassingen en koude klimaten, wordt R32 vaak gebruikt voor energie-efficiëntie, naleving van regelgeving, veiligheid en beschikbaarheid.Het is essentieel om een ​​gekwalificeerde HVAC-professional te raadplegen om te bepalen welk koelmiddel de beste keuze is voor uw specifieke toepassing.

  • SG Ready warmtepomp

    • Wat is een Smart Grid Ready warmtepomp?

      • SG Ready warmtepomp

        Een Smart Grid Ready warmtepomp is een duurzame en slimme oplossing voor efficiënte verwarming in woningen. Door te kiezen voor een Smart Grid Ready warmtepomp ben je voorbereid op de toekomst van slimme energienetwerken.

        De Smart Grid Ready warmtepomp is ontworpen om te communiceren met het elektriciteitsnetwerk en kan optimaal gebruik maken van duurzame energiebronnen. Hierdoor kun je energie besparen en je ecologische voetafdruk verkleinen.

        Met een Smart Grid Ready warmtepomp profiteer je van geavanceerde technologie die het energieverbruik kan optimaliseren op basis van de beschikbaarheid van duurzame energie. Dit zorgt niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook voor een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing.

        Kies voor een Smart Grid Ready warmtepomp en draag bij aan een duurzame toekomst. Neem vandaag nog de stap naar efficiënte en slimme verwarming met een Smart Grid Ready warmtepomp.

  • Warmtepompen

    • Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

      • Zoals je hebt kunnen lezen, wordt het energieverbruik van een warmtepomp beïnvloed door allerlei factoren. Onderstaand rekenvoorbeeld geeft je een goede indruk van het werkelijk verbruik met alleen een elektrische warmtepomp in een all-electric woning.

        Uitgangspunten (energieprijzen 2021!)
        · Je huis is voorzien van een cv-ketel op gas met een rendement van 95% (calorische bovenwaarde) · Je verbruikt in totaal 1.600 m3 gas per jaar (het gemiddelde voor een huis in Nederland) · Per jaar is 40 m3 gas nodig om te koken · Je gasverbruik voor verwarmen en warm water bedraagt dus: 1.600 m3-/- 40 m3= 1.560 m3 · Gas kost € 0,75 per m3, elektriciteit kost € 0,22 per kWh · Je gasrekening voor verwarming en warm water bedraagt dan: 1.560 x € 0,75 = € 1.170,- per jaar

        Om te berekenen hoeveel het in energiekosten kan gaan schelen wanneer je je gasgestookte cv-ketel inruilt voor een elektrische warmtepomp, moet eerst worden bepaald hoeveel warmte de cv-ketel in kWh levert voor verwarmen en warm water. Dat gaat zo: 1.560 m3 gas x 9,27 kWh(*)=14.461 kWh.

        (*)Dit is de omgerekende hoeveelheid energie in kWh die 1 m3 aardgas levert bij een ketelrendement van 95% op calorische bovenwaarde.

        Hoeveel kWh verbruikt een warmtepomp?
        Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp per jaar? Vervang je je cv-ketel door een warmtepomp met een (heel goed te realiseren) rendement van 480% (COP = 4,8), dan is voor het leveren van dezelfde hoeveel warmte 14.461/4,8 = 3.013 kWh aan elektriciteit nodig. Dit kost je jaarlijks 3.013 x € 0,22 (prijs per kWh) = € 663,-.

        Conclusie: warmtepompen leveren dus voor meer kWh aan warmte dan dat ze gebruiken, doordat er energie uit de bron wordt gehaald. Hierdoor heb je minder energie nodig waar je voor moet betalen. En ook in financieel opzicht – kijkend naar het prijsverschil tussen een m3 gas en een kWh elektriciteit – is de warmtepomp veel voordeliger. Wek je dan ook nog eens je eigen stroom op met pv-panelen, dan wordt je voordeel alleen nog maar groter.

    • Van het gas af, kan dat zomaar?

      • Dat is wat nu iedereen wil, en gezien de huidige gasprijs is dat ook begrijpelijk en daarom hier even een paar punten:

        Als je vloerverwarming hebt is het geen probleem om een warmtepomp te gebruiken, als je een goed geïsoleerd huis hebt kan het ook zonder vloerverwarming.

        Is je huis zonder vloerverwarming minder goed geïsoleerd kan het ook nog wel maar op koude dagen kan het zijn dat je een trui aan moet doen omdat een warmtepomp op lucht nu eenmaal minder warmte levert als het buiten koud is. Ook geven radiatoren bij de lage temperaturen van een warmtepomp veel minder warmte af, dus bij slechte isolatie en radiatoren is hybride (warmtepomp wordt ondersteund door CV) de beter oplossing.

        De stroom die een warmtepomp verbruikt is evenredig aan het gasverbruik, gas geeft bij verbranding 9,7 kWh aan warmte af die gemiddeld met 85-95% rendement aan het huis afgegeven wordt, een gemiddelde warmtepomp levert 3-3,5 kWh per opgenomen kWh aan stroom, dus 1000 m³ aardgas levert ca. 9000 kWh warmte en een warmtepomp heeft daarvoor 3000 kWh aan stroom nodig. Bij een gasprijs van 3,80 €/m³ kost verwarmen op stroom bij 0,90€/kWh dus €1100 minder(stand 19-9-2022), als deze stroom door zonnepanelen opgewekt wordt kan je dus je huis voor 0€ verwarmen zolang de salderingsregeling geldt.

        Een huis verwarmen met een warmtepomp is niet 123 gedaan, je hebt ook een (warmtepomp)boiler nodig voor warm water en/of een buffervat voor een betere werking van de warmtepomp, vanwege energiebesparing is het mijn advies om er dan ook een zonneboiler bij te plaatsen, hierdoor is de besparing op je stroomrekening ca. 25-30% en dankzijde subsidie op zonneboiler kost het niets extra.

        Voorbeeld: Een huis verbruikt 1500 m² aardgasen 3000 kWh stroom (dus €8400/jaar, energieprijzen van19-9-2022), warmtepomp en zonneboiler kosten voor aftrek subsidieca. €10.000, de zonnepanelen om op 0 te komen €6000,- montage van alles kost ca. 6000 dus in totaal ca. €22.000, de subsidie op warmtepomp/ zonneboiler en btw-teruggaveop zonnepanelen zijn ca. €7000 dus kost het geheel €15.000 en dat is bijenergieprijzen van19-9-2022en salderingsregeling binnen 2 jaar terugverdiend. Bij meer gasverbruik zal een grotere warmtepomp en meer zonnepanelen nodig zijn.

        Een eenvoudige manier om te bepalen hoeveel vermogen er nodig is is gasverbruik delen door 200, dus voor 3000 m³ zal een 15 kW warmtepomp meestal genoeg zijn. (bij slechte isolatie en koud weer met minder comfort) Stroomverbruik van de warmtepomp kan vereenvoudig berekend worden door gasverbruik met 3 tevermenigvuldigen dus de 15 kW warmtepomp zal ca. 9000 kWh gaan verbruiken.

        Bij de prijzen die tot het prijsplafond (2500 kWh en 1500 m³) zullen gelden (0,39 €/kWh en 1.69 €/m³) kost een kWh warmte met gas ca. 0,188 en met een warmtepomp 0,13, de besparing bij dit verbruik is 2535=1755= 4290 Euro en de terugverdientijd voor warmtepomp/zonneboiler en zonnepanelen bedraagt dan ca. 3,5 jaar.

    • Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

      • Om het warm te hebben in een huis met lage temperatuurverwarming, moet je huis goed geïsoleerd zijn en moet het warmteafgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) voldoende warmte afgeven. Hieronder hebben we woningen in categorieën ingedeeld.

        Woningen met een bouwjaar van 2000 of later zijn nu al klaar voor een warmtepomp. Door bouwbesluiten en normen voor nieuwbouw zijn deze woningen al voldoende geïsoleerd en geven de radiatoren voldoende warmte af.

        Woningen die gebouwd zijn tussen 1992 en 2000 zijn in elk geval klaar voor een hybride warmtepomp oplossing en in sommige gevallen al voor een all electric warmtepomp.

        Woningen van vóór 1992 waar twee of meer isolatiemaatregelen zijn toegepast zijn waarschijnlijk klaar voor een hybride warmtepomp.

        Met de 50-gradentest kom je erachter of je woning er klaar voor is.

    • Wat is COP en wat zegt het over uw warmtepomp?

      • Het rendement van elke warmtepomp wordt uitgedrukt in een getal: de COP. Hierbij geldt: hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit de warmtepomp gebruikt om een bepaalde hoeveelheid warmte te leveren. Heeft je warmtepomp bijvoorbeeld 1 kWh aan elektrische energie nodig om 5 kWh aan nuttige warmte te leveren, dan bedraagt de COP 5/1 = 5,0. In dit voorbeeld wordt met 1 kWh elektrische energie dus 4 kWh (gratis) energie aan de omgeving onttrokken. Door dit principe kan de warmtepomp– mits de installatie dat mogelijk maakt – dus een rendement van wel 500% behalen.

        Met behulp van de COP kun je de rendementen van verschillende warmtepompen goed vergelijken. In een uitgebreider artikel vind je meer informatie over de COP en de hieraan verwante SCOP (= het seizoensgebonden rendement over een heel jaar bekeken).

        Voor koeling wordt het rendement aangeduid met de zogeheten EER (energie-efficiëntieverhouding). Voert een warmtepomp met behulp van 1 kWh aan elektrische energie bijvoorbeeld 4 kWh aan warmte af uit je huis (zodat je huis wordt gekoeld), dan bedraagt de EER voor koeling 4/1 = 4,0.

    • Wat bespaar je met een volledig elektrische warmtepomp?

      • Hoeveel je met een volledig elektrische warmtepomp bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie van je huis. Maar in wat voor huis je ook woont, je gaat altijd besparen! We laten het eerst zien voor een gemiddelde hoekwoning met goede isolatie.

        In eengoed geïsoleerd hoekhuis met 2 personenverbruik je jaarlijks ongeveer 1.000 m3 gas voor verwarming en warm water. Met een warmtepomp vervang je het gasverbruik door stroom. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit, én het is klimaatvriendelijker. In de tabel hieronder zie je hoeveel je bespaart met een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit. Dat is op jaarbasis zo’n 1.000 euro (met de gemiddelde gas- en stroomprijs voor de jaren .

        Matige isolatie:

        Er zit overal íets van isolatie: in dak, vloer en buitenmuren is dat matige isolatie. In de ramen dubbel glas.

        Redelijk isolatie:

        In dak, vloer en buitenmuren zit redelijke isolatie. In de woonkamer zit HR++ glas en in de slaapkamers dubbel glas.

        Goede isolatie:

        In dak en vloer zit goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw). De ramen in de woonkamer en de slaapkamers hebben HR++ glas.

        In dit bedrag zit ook het vastrecht voor de gasaansluiting, want die heb je niet meer nodig.

        ApparaatEnergieverbruik per jaar voor verwarming en warm water (m3 en kWh)Kosten per jaar bij 1,45 euro/m3 en 0,25 euro/kWhKosten per jaar bij 1,45 euro/m3 en 0,37 euro/kWh
        Hr-ketel1.010 m3 gas + 180 kWh stroom€ 1.510€ 1.530
        Vastrecht gasaansluiting€ 290€ 290
        Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit3.200 kWh€ 800€ 1.180
        Je bespaart per jaar€ 1.000€ 640

        Besparing per woningtype

        Tussenwoning

        Wat bespaar je in een gemiddelde tussenwoning met 2 personen? Dat hangt af van de isolatie van je huis: is die redelijk of goed?

        IsolatieEnergieverbruik cv-ketel per jaarEnergieverbruik volledige warmtepomp per jaarBesparing bij gasprijs van 1,45 euro/m3 en stroomprijs van 0,25 euro/kWhBesparing bij gasprijs van 1,45 euro/m3 en stroomprijs van 0,37 euro/kWh
        redelijk1080 m3 gas + 190 kWh stroom3360 kWh stroom€ 1060€ 680
        goed810 m3 gas + 150 kWh stroom2750 kWh stroom€ 820€ 500

        Hoekwoning

        Wat bespaar je in een gemiddelde hoekwoning met 2 personen? Dat hangt af van de isolatie van je huis.

        IsolatieEnergieverbruik cv-ketel per jaarEnergieverbruik volledige warmtepomp per jaarBesparing bij gasprijs van 1,45 euro/m3 en stroomprijs van 0,25 euro/kWhBesparing bij gasprijs van 1,45 euro/m3 en stroomprijs van 0,37 euro/kWh
        redelijk1260 m3 gas + 210 kWh stroom3750 kWh stroom€ 1230€ 810
        goed1010 m3 gas + 180 kWh stroom3190 kWh stroom€ 1000€ 640

        2 onder 1 kap

        Wat bespaar je in een gemiddelde 2 onder 1 kap met 2 personen? Dat hangt af van de isolatie van je huis.

        IsolatieEnergieverbruik cv-ketel per jaarEnergieverbruik volledige warmtepomp per jaarBesparing bij gasprijs van 1,45 euro/m3 en stroomprijs van 0,25 euro/kWhBesparing bij gasprijs van 1,45 euro/m3 en stroomprijs van 0,37 euro/kWh
        redelijk1410 m3 gas + 230 kWh stroom4100 kWh stroom€ 1370€ 900
        goed1120 m3 gas + 200 kWh stroom3440 kWh stroom€ 1110€ 720

        Vrijstaande woning

        Wat bespaar je in een gemiddelde vrijstaande woning met 2 personen? Dat hangt af van de isolatie van je huis.

        IsolatieEnergieverbruik cv-ketel per jaarEnergieverbruik volledige warmtepomp per jaarBesparing bij gasprijs van 1,45 euro/m3 en stroomprijs van 0,25 euro/kWhBesparing bij gasprijs van 1,45 euro/m3 en stroomprijs van 0,37 euro/kWh
        redelijk1920 m3 gas + 310 kWh stroom5180 kWh stroom€ 1860€ 1270
        goed1510 m3 gas + 250 kWh stroom4250 kWh stroom€ 1480€ 1000
  • Subsidie vragen

    • Hoe ziet de ISDE subsidie 2024 eruit?

      • Grote wijzigingen voor de ISDE subsidie

        De ISDE subsidieert kleine installaties voor duurzame energieproductie die geen gebruik kunnen maken van andere subsidieregelingen, zoals de SDE++. Voor 2024 is er € 605 miljoen budget beschikbaar. Het budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst.

        Subsidie aanvragen kan van 1 januari tot en met 31 december 2024. ISDE-subsidie aanvragen moet vóór de koopverplichting of opdrachtverstrekking.

        Subsidie voor duurzame energieproductie

        Als zakelijke investeerder zijn er drie investeringscategorieën te onderscheiden:

        • Warmtepompen (alleen bij bestaande bouw)
        • Zonneboilers (alleen bij bestaande bouw)
        • Windturbines (kleinschalig)

        Subsidie voor warmtepomp

        Vanaf 2024 komen alleen warmtepompen met een energie-efficiëntieklasse A++ of hoger voor de ISDE in aanmerking. De wijziging geldt op alle type warmtepompen (ook hybride), met uitzondering van warmtepompen met een vermogen van meer dan 70kW. De subsidie voor warmtepompen met klasse A++ of hoger ligt wel iets hoger.

        In 2023 komen warmtepompen met een energielabel A+ of lager nog wel voor de subsidie in aanmerking. Er geldt een installatietermijn van twee jaar na beschikkingsdatum. Voor projecten die uiterlijk in februari of maart 2026 opgeleverd worden, en waarvoor een warmtepomp wordt beoogd in de klasse A+ of lager, is ons advies om zo snel mogelijk in actie te komen en de subsidie te reserveren. Als je gaat investeren in een warmtepomp met een energie-efficiëntieklasse A++ of hoger, kun je de aanvraag ook na 2023 doen.

        Subsidie voor zonnepanelen vervalt

        Vanaf 2024 is het niet meer mogelijk om voor zonnepanelen subsidie aan te vragen. Je kunt in 2023 nog een aanvraag indienen en binnen 24 maanden de zonnepanelen installeren

        Over de ISDE

        DeInvesteringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)is een geldelijke subsidie voor (kleinschalige) duurzame installaties zoals warmtepompen en zonneboilers bij bestaande gebouwen of woningen. Ook investeringen in windturbines komen voor subsidie in aanmerking. Het subsidiebedrag hangt af van het type apparaat en de capaciteit.

        Subsidie voor windturbines

        ISDE-subsidie voor kleine windturbines wordt zonder inhoudelijke wijzigingen voortgezet. Voorwaarde is dat het gaat om een kleinverbruikersaansluiting.

        Subsidie voor zonneboilers

        De subsidiebedragen voor zonneboilers zijn in 2024 verlaagd. Hiermee moet overstimulering worden voorkomen.

        Voor zonneboilers van een apertuuroppervlakte van 5 tot en met 10 vierkante meter wordt de subsidie verlaagd van € 1,02 naar € 0,55 per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage. Voor zonneboilers met een apertuuroppervlakte boven 10 vierkante meter gaat het subsidiebedrag van € 0,45 naar € 0,28 per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage.

        Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor ISDE?

        • Subsidie aanvragen moet vóór de opdrachtverstrekking of koopovereenkomst.
        • Nadat de beschikking is afgegeven geldt de reguliere termijn van 24 maanden om de investering te realiseren.
        • Installatie gebeurt door een bouwinstallatiebedrijf.
        • De ISDE is voor dezelfde investering niet te combineren met de fiscaleEnergie-investeringsaftrek (EIA). Subvention vertelt je welke regeling het meeste voordeel oplevert.
        • Aanvragen indienen kan het hele jaar door of tot hoe lang het budget toereikend is.
    • Hoeveel budget er nog beschikbaar is voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)?

      • In 2024 is € 600 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookplaten en aansluitingen op een warmtenet. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE loopt door tot 2030. Zakelijke gebruikers kunnen tot 31 december 2024 subsidie aanvragen voor kleinschalige windturbines. Hiervoor is in 2024 € 5 miljoen beschikbaar.

        De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat of maatregel hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatie. En de energieprestatie daarvan. De indicatieve bedragen staan op de apparatenlijsten. Voor de aansluiting op een warmtenet geldt een vast bedrag van € 3.325 (aansluiting gerealiseerd voor 1 januari 2024) of € 3.775 (aansluiting gerealiseerd op of na 1 januari 2024). Voor een elektrische kookplaat is het subsidiebedrag € 400.

        Stand van zaken 2024

        https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/budget

    • Krijg je subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp?

      • Voorwaarden warmtepomp

        Bereid uw aanvraag goed voor door de voorwaarden te lezen.

        • De warmtepomp is nieuw. Voor een tweedehands of gebruikt product krijgt u geen subsidie.
        • U gebruikt de warmtepomp voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming. U krijgt geen subsidie voor een warmtepompdroger.

        Voorwaarden installatie

        Kies als je een warmtepomp koopt altijd voor een vakbekwame installateur met de juiste certificaten. Een goede installatie van je warmtepomp is namelijk belangrijk om hem energiezuinig te laten werken. Voor de subsidie moet je bovendien kunnen aantonen dat de warmtepomp door een bouw/installatiebedrijf is geïnstalleerd.

        • U laat de warmtepomp eerst installeren, daarna vraagt u de subsidie aan.
        • De volledige installatie doet een bouwinstallatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
        • U laat de warmtepomp installeren in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019. Of u toont aandat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd.

        Voorwaarden subsidie aanvragen

        • U vraagt binnen 24 maanden na de installatie van de warmtepomp de subsidie aan.
    • welke warmtepompen komen in aanmerking voor subsidie ?

      • De meldcodelijst is een overzicht van alle warmtepompen die al eerder zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor de subsidie. Controleer voordat u een warmtepomp aanschaft of deze op de meldcodelijst staat. De meldcodelijsten voor warmtepompen vindt u hieronder.

        Staat uw warmtepomp op de lijst? Vermeld dan in uw aanvraag de meldcode van de warmtepomp.

        Staat uw warmtepomp niet op de lijst? U kunt dan toch subsidie aanvragen. Stuur dan wel bij uw subsidieaanvraag de productbeschrijving en technische documentatie mee. Let op: het kan zijn dat uw warmtepomp niet voldoet aan de eisen. RVO wijst uw aanvraag dan af en u krijgt geen subsidie.

        ISDE – Meldcodelijst Warmtepompen – 22 januari 2024

Verschillen tussen R290 en R32 warmtepompen - Woud energieadvies (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 6722

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.