Bijwerkingen van Rinvoq: wat ze zijn en hoe ze te behandelen? (2024)

Als je hebt reumatoïde artritis (RA)kan uw arts Rinvoq (upadacitinib) voorstellen als behandelingsoptie. Samen met andere vragen die u over het medicijn heeft, kunt u zich afvragen wat de bijwerkingen zijn.

Rinvoq is een voorgeschreven medicijn dat bij bepaalde volwassenen wordt gebruikt om matige tot ernstige RA te behandelen.

Dit medicijn, dat wordt geleverd als een tablet die u via de mond inneemt, helpt de symptomen van RA te verminderen. Als Rinvoq voor u werkt, kan uw arts u aanraden om het als een langdurige behandeling te gebruiken.

Voor meer informatie over Rinvoq, zie deze diepgaande artikel op het medicijn.

Net als andere geneesmiddelen kan Rinvoq milde of ernstige bijwerkingen veroorzaken. Blijf lezen voor meer informatie.

Sommige mensen kunnen lichte of ernstige bijwerkingen krijgen tijdens hun behandeling met Rinvoq. Voorbeelden van enkele van de vaak gemelde bijwerkingen van Rinvoq zijn:

  • luchtweginfecties, zoals verkoudheid
  • misselijkheid*
  • hoest
  • koorts

* Voor meer informatie over deze bijwerking, zie “Bijwerkingen verklaard” hieronder.

Sommige mensen die Rinvoq gebruiken, kunnen milde bijwerkingen krijgen. Voorbeelden van milde bijwerkingen die zijn gemeld met Rinvoq zijn:

  • misselijkheid*
  • hoest
  • koorts
  • luchtweginfecties, zoals verkoudheid

* Voor meer informatie over deze bijwerking, zie “Bijwerkingen verklaard” hieronder.

In de meeste gevallen zouden deze bijwerkingen tijdelijk moeten zijn. En sommige kunnen ook gemakkelijk worden beheerd. Maar als u symptomen heeft die aanhouden of die u storen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. En stop niet met het gebruik van Rinvoq tenzij uw arts dit aanbeveelt.

Rinvoq kan andere milde bijwerkingen veroorzaken dan de hierboven genoemde. Zie de Rinvoq medicatie gids voor details.

Opmerking: Nadat de Food and Drug Administration (FDA) een medicijn heeft goedgekeurd, volgt en beoordeelt het de bijwerkingen van het medicijn. Als u de FDA op de hoogte wilt stellen van een bijwerking die u heeft gehad met Rinvoq, ga dan naar MedWatch.

Hoewel zeldzaam, is het mogelijk om ernstige bijwerkingen te krijgen tijdens het gebruik van Rinvoq. Ernstige bijwerkingen die zijn gemeld met Rinvoq zijn onder meer:

  • ernstige infecties*
  • kanker*
  • bloedproppen*
  • gastro-intestinale perforatie (scheur in maag of darmen)
  • allergische reactie
  • veranderingen in de bloedspiegels van bepaalde stoffen, zoals: rode bloedcellen, witte bloedcellen, leverenzymen, of cholesterol

* Rinvoq heeft een waarschuwing in een doos voor deze bijwerking. Dit is de meest ernstige waarschuwing van de Food and Drug Administration (FDA). Zie “Bijwerkingen verklaard” hieronder voor meer informatie.
† Een allergische reactie is mogelijk na gebruik van Rinvoq. Maar deze bijwerking werd niet gemeld in onderzoeken. Voor meer informatie over deze bijwerking, zie “Bijwerkingen verklaard” hieronder.

Als u ernstige bijwerkingen krijgt terwijl u Rinvoq gebruikt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Als de bijwerkingen levensbedreigend lijken of als u denkt dat u een medisch noodgeval heeft, bel dan onmiddellijk 911 of uw lokale alarmnummer.

Krijg antwoord op enkele veelgestelde vragen over de bijwerkingen van Rinvoq.

Is haaruitval een bijwerking van Rinvoq?

Nee, haaruitval is geen bijwerking van het gebruik van Rinvoq. In studies, hadden mensen die de medicatie slikten geen haaruitval.

Maar haaruitval kan een bijwerking zijn van: methotrexaat, wat een ander medicijn is dat wordt gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis (RA). Afhankelijk van uw toestand kan uw arts u aanraden om methotrexaat samen met Rinvoq in te nemen.

Als u haaruitval heeft terwijl u Rinvoq gebruikt, neem dan contact op met uw arts. Ze zullen proberen de oorzaak van het haarverlies te achterhalen en de beste manier om het te behandelen.

Veroorzaakt Rinvoq gewichtstoename?

Nee, Rinvoq mag geen gewichtstoename veroorzaken. Dit was geen bijwerking die werd gezien tijdens studies van het medicijn.

Maar in sommige gevallen kunnen andere medicijnen voor RA, zoals methotrexaat of corticosteroïden, kan gewichtstoename veroorzaken. Sommige mensen die Rinvoq met methotrexaat of bepaalde corticosteroïden gebruiken, kunnen last krijgen van de laatste.

Als u veranderingen in uw gewicht opmerkt, neem dan contact op met uw arts. Ze zullen proberen te achterhalen wat de oorzaak is.

Veroorzaakt Rinvoq een verzwakt immuunsysteem en kan dit mijn risico op bijwerkingen vergroten?

Rinvoq kan uw immuunsysteem verzwakken. Dit komt door hoe de medicatie werkt. Met RA, je immuunsysteem valt je eigen lichaam aan, wat pijn en schade aan uw gewrichten veroorzaakt. Rinvoq werkt door uw immuunsysteem te verzwakken om uw symptomen te verminderen.

Een verzwakt immuunsysteem kan leiden tot bijwerkingen, zoals een verhoogd risico op infecties.

Symptomen van een verzwakt immuunsysteem zijn onder meer vaak ziek worden of verkouden zijn of een infectie hebben die niet weggaat. Als u dergelijke symptomen heeft, neem dan contact op met uw arts. Ze kunnen manieren aanbevelen om uw immuunsysteem te versterken. Ze kunnen ook een ander medicijn aanbevelen om uw RA te behandelen.

Lees meer over enkele van de bijwerkingen die Rinvoq kan veroorzaken.

Kanker

Rinvoq heeft een waarschuwing in een doos voor een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker tijdens het gebruik van de medicatie. Een waarschuwing in een doos is de meest ernstige waarschuwing van de Food and Drug Administration (FDA).

Aangezien Rinvoq uw immuunsysteem verzwakt, kan het gebruik van dit geneesmiddel uw risico op bepaalde soorten kanker verhogen. Voorbeelden zijn onder meer: lymfoom en niet-melanoom huidkanker. Kanker is een zeldzame maar ernstige bijwerking van het gebruik van Rinvoq.

Als u kanker heeft of in het verleden heeft gehad, vertel het dan aan uw arts voordat u begint met het innemen van Rinvoq. U heeft mogelijk een verhoogd risico dat uw kanker verergert of terugkomt.

Symptomen van kanker zijn onder meer:

  • gezwollen lymfeklieren in je nek
  • koorts of koorts Nacht zweet
  • erg moe voelen
  • gewichtsverlies
  • een nieuwe knobbel of groei op uw huid
  • een zweer die niet geneest
  • een verkleurde vlek op je huid die niet weggaat

Wat zou kunnen helpen?

Als u een van de bovengenoemde veranderingen of symptomen krijgt, vertel dit dan aan uw arts. Ze kunnen erachter komen wat uw symptomen veroorzaakt en geschikte behandelingen aanbevelen.

Vertel uw arts zeker over een voorgeschiedenis van kanker die u heeft. Ze kunnen frequentere monitoring of een ander medicijn aanbevelen om uw RA te behandelen.

Ernstige infecties

Rinvoq heeft een waarschuwing in een doos voor ernstige infecties, waaronder: tuberculose (tbc). Een waarschuwing in een doos is de meest serieuze waarschuwing van de FDA. Dit helpt de arts en de patiënt de risico's van het nemen van een medicijn te begrijpen.

Omdat Rinvoq RA behandelt door uw immuunsysteem te verzwakken, kan het ook uw risico op infecties verhogen. Omdat je immuunsysteem zwakker is, heeft het meer moeite om virussen en bacteriën af te weren. In sommige zeldzame gevallen kunnen infecties ernstig of zelfs dodelijk zijn.

Vertel uw arts uw volledige gezondheidsgeschiedenis voordat u begint met het innemen van Rinvoq. Dit zal hen helpen bepalen of u een hoger risico heeft op het ontwikkelen van een ernstige infectie.

Symptomen van een infectie zijn onder meer:

  • koorts
  • moeite met ademhalen
  • spierpijn
  • hoest
  • gewichtsverlies
  • buikpijn
  • diarree

Wat zou kunnen helpen?

Voordat u begint met het innemen van Rinvoq, zal uw arts u testen op bepaalde infecties, zoals tbc. Soms kan tbc latent aanwezig zijn, wat betekent dat u deze ziekte kunt hebben maar geen symptomen vertoont. Als u positief test op tbc, moet u ervoor worden behandeld voordat u met Rinvoq begint.

Uw arts zal u ook vragen naar eventuele infecties die u heeft gehad en die terug kunnen komen, zoals: gordelroos of hepatitis.

Als u andere aandoeningen heeft die uw risico op infecties kunnen vergroten, zoals: suikerziekte of hiv, vertel het uw arts. Vertel uw arts ook welke andere medicijnen u gebruikt. Sommige medicijnen, zoals methotrexaat of corticosteroïden, kan uw risico op ernstige infecties verder verhogen. In deze gevallen kan uw arts een ander medicijn aanbevelen voor uw RA of frequentere controle op infecties.

Als u op dit moment infecties heeft, zal uw arts deze behandelen voordat u begint met het innemen van Rinvoq. Als u symptomen van infecties krijgt terwijl u Rinvoq gebruikt, vertel dit dan onmiddellijk aan uw arts. Door een infectie snel te behandelen, wordt de kans kleiner dat deze ernstig wordt.

Bloedproppen

Rinvoq heeft een waarschuwing in een doos voor ontwikkeling bloedproppen. Een waarschuwing in een doos is de meest serieuze waarschuwing van de FDA.

In zeldzame gevallen hebben mensen die Rinvoq gebruiken bloedstolsels ontwikkeld, waaronder:

  • diepe veneuze trombose (bloedstolsels in de aderen van de benen)
  • longembolie (bloedstolsels in de longen)
  • arteriële trombose (bloedstolsels in de slagaders)

In sommige gevallen kunnen deze bloedstolsels ernstig of zelfs dodelijk zijn.

Symptomen van een bloedstolsel zijn onder meer:

  • pijn, warmte in één been of roodheid of verdieping van de huidskleur
  • pijn op de borst
  • zwelling
  • moeite met ademhalen

Wat zou kunnen helpen?

Vertel het uw arts als u in het verleden bloedstolsels heeft gehad. Het gebruik van Rinvoq kan uw risico op het opnieuw ontwikkelen van een bloedstolsel verhogen. Daarom kan uw arts een ander medicijn aanbevelen om uw RA te behandelen.

Let tijdens het gebruik van Rinvoq op symptomen van bloedstolsels. Als u symptomen ontwikkelt, moet u onmiddellijk uw arts raadplegen. Zo kunnen zij u controleren op een bloedstolsel en deze zo snel mogelijk behandelen.

Misselijkheid

Je mag hebben misselijkheid terwijl u Rinvoq gebruikt. Misselijkheid is een van de meest voorkomende bijwerkingen die mensen ervaren die Rinvoq gebruiken.

Wat zou kunnen helpen?

Als u misselijk wordt tijdens het gebruik van Rinvoq, neem dan contact op met uw arts. Ze kunnen aanbevelen om uw medicatie met voedsel in te nemen of andere medicijnen te gebruiken om uw misselijkheid te behandelen. Als uw misselijkheid ernstig is, kan uw arts een ander medicijn voor uw RA aanbevelen.

Allergische reactie

Zoals de meeste geneesmiddelen kan Rinvoq bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Maar het is niet duidelijk of deze bijwerking optrad in studies.

Symptomen kunnen mild of ernstig zijn en kunnen zijn:

  • huiduitslag
  • jeuk
  • blozen (tijdelijke warmte, roodheid of verdieping van de huidskleur)
  • zwelling onder uw huid, meestal in uw oogleden, lippen, handen of voeten
  • zwelling van uw mond, tong of keel, waardoor u moeilijk kunt ademen

Wat zou kunnen helpen?

Als u milde symptomen van een allergische reactie heeft, zoals een lichte huiduitslag, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Om uw symptomen te beheersen, kunnen zij een vrij verkrijgbare antihistaminica voorstellen die u via de mond inneemt, zoals: Benadryl (difenhydramine). Of ze kunnen een product aanbevelen dat u op uw huid aanbrengt, zoals hydrocortisoncrème.

Als uw arts bevestigt dat u een lichte allergische reactie op Rinvoq had, zal hij of zij beslissen of u het moet blijven gebruiken.

Als u symptomen heeft van een ernstige allergische reactie, zoals zwelling of moeite met ademhalen, bel dan onmiddellijk 911 of uw lokale alarmnummer. Deze symptomen kunnen levensbedreigend zijn en vereisen onmiddellijke medische zorg.

Als uw arts bevestigt dat u een ernstige allergische reactie op Rinvoq heeft gehad, kan het zijn dat hij u op een andere behandeling laat overschakelen.

Bijwerkingen bijhouden

Overweeg tijdens uw behandeling met Rinvoq aantekeningen te maken van eventuele bijwerkingen die u ondervindt. Vervolgens kunt u deze informatie delen met uw arts. Dit is vooral handig als u voor het eerst nieuwe medicijnen gebruikt of een combinatie van behandelingen gebruikt.

Uw opmerkingen over bijwerkingen kunnen dingen bevatten zoals:

  • welke dosis geneesmiddel u gebruikte toen u de bijwerking had?
  • hoe snel na het starten van die dosis u de bijwerking had?
  • wat uw symptomen waren van de bijwerking?
  • hoe het uw dagelijkse activiteiten beïnvloedde
  • welke andere medicijnen u ook gebruikte?
  • alle andere informatie waarvan u denkt dat deze belangrijk is

Door aantekeningen bij te houden en deze met uw arts te delen, kan uw arts meer te weten komen over de invloed van Rinvoq op u. En uw arts kan deze informatie gebruiken om uw behandelplan indien nodig aan te passen.

Rinvoq heeft verschillende waarschuwingen die van invloed kunnen zijn op de vraag of het een goede behandelingsoptie is voor uw reumatoïde artritis (RA).

Waarschuwingen in dozen

Rinvoq heeft waarschuwingen in dozen. Dit zijn de meest serieuze waarschuwingen van de Food and Drug Administration (FDA). Boxed waarschuwingen voor Rinvoq zijn onder meer:

  • Kanker. Als u kanker heeft of in het verleden heeft gehad, vertel het dan aan uw arts voordat u met Rinvoq begint. Het is mogelijk dat Rinvoq uw risico op het ontwikkelen van kanker verder verhoogt.
  • Ernstige infecties. Als u actieve infecties heeft, zal uw arts deze waarschijnlijk behandelen voordat u begint met het innemen van Rinvoq. Omdat Rinvoq het immuunsysteem verzwakt, kan het ernstige infecties veroorzaken of milde infecties ernstiger maken.
  • Bloedproppen. Als u een voorgeschiedenis heeft van bloedproppen, zoals een diepe veneuze trombose of een longembolie, vertel het uw arts voordat u met Rinvoq begint. Rinvoq kan bloedstolsels veroorzaken, dus als u het gebruikt, kan het risico op bloedstolsels toenemen.

Voor meer informatie over deze omkaderde waarschuwingen, zie “Bijwerkingen uitgelegd" bovenstaand.

Andere waarschuwingen

Rinvoq is mogelijk niet geschikt voor u als u bepaalde medische aandoeningen of andere factoren heeft die uw gezondheid beïnvloeden. Praat met uw arts over uw gezondheidsgeschiedenis voordat u Rinvoq inneemt. De onderstaande lijst bevat factoren waarmee u rekening moet houden.

Actieve infecties. Voordat u begint met het innemen van Rinvoq, zal uw arts u aanraden om eventuele actieve infecties die u heeft te behandelen. Rinvoq kan uw immuunsysteem verzwakken, waardoor uw infectie kan verergeren. Vertel het uw arts als u momenteel een infectie heeft. Ze zullen uw infectie waarschijnlijk behandelen voordat u begint met het innemen van Rinvoq.

Lever problemen. Rinvoq kan de leverenzymspiegels verhogen, wat erop kan wijzen hoe goed uw lever werkt. Als u al een leverprobleem heeft, kan het gebruik van Rinvoq dit probleem verergeren. Vertel uw arts over eventuele andere aandoeningen die u heeft voordat u begint met het innemen van Rinvoq.

Bloedaandoeningen, zoals lage niveaus van witte of rode bloedcellen. Rinvoq kan de hoeveelheid van bepaalde bloedcellen verlagen, zoals: rode bloedcellen en witte bloedcellen. Als u al een laag aantal rode of witte bloedcellen heeft, is Rinvoq mogelijk niet de beste behandelingskeuze voor u. Hetzelfde geldt als u bloedingsstoornissen heeft die uw bloedcellen aantasten. Vertel uw arts over eventuele aandoeningen die u heeft voordat u begint met het innemen van Rinvoq.

Recente vaccinatie. U mag bepaalde vaccins, de zogenaamde levende vaccins, niet krijgen terwijl u Rinvoq gebruikt. (Levende vaccins bevatten een klein, veranderd stukje virus.) Rinvoq kan uw immuunsysteem verzwakken. Als gevolg hiervan kan het krijgen van een levend vaccin ervoor zorgen dat u ziek wordt. Vertel uw arts voordat u begint met het innemen van Rinvoq over eventuele vaccins die u onlangs heeft gehad of van plan bent te krijgen.

Allergische reactie. Als je een hebt gehad allergische reactie voor Rinvoq of een van de ingrediënten, mag u Rinvoq niet gebruiken. Vraag uw arts welke andere medicijnen betere opties voor u zijn.

Diverticulitis. Als je hebt diverticulitis, kunt u een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een gastro-intestinale perforatie van het gebruik van Rinvoq. (Diverticulitis is een ontsteking van de darmen en een gastro-intestinale perforatie is een traan in de maag) of darmen.) Vertel uw arts voordat u met de behandeling met Rinvoq begint over andere aandoeningen die u heeft RA.

Hoge cholesterol. Rinvoq kan veroorzaken: hoge cholesterol. Als u al een hoog cholesterolgehalte heeft, kan het gebruik van Rinvoq uw cholesterolgehalte nog verhogen. Vertel uw arts voordat u begint met het innemen van Rinvoq over eventuele aandoeningen die u heeft.

Alcoholgebruik en Rinvoq

Er zijn geen interacties bekend tussen alcohol en Rinvoq. Maar Rinvoq kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken, zoals leverproblemen en misselijkheid. Ook alcohol kan deze bijwerkingen veroorzaken. Het consumeren van alcohol terwijl u Rinvoq gebruikt, kan dus uw risico op deze bijwerkingen verhogen.

Als u alcohol gebruikt, bespreek dan met uw arts hoeveel u veilig kunt drinken terwijl u Rinvoq gebruikt.

Zwangerschap en borstvoeding tijdens het gebruik van Rinvoq

Er zijn niet genoeg onderzoeken gedaan om te bepalen of Rinvoq veilig is om in te nemen tijdens de zwangerschap. Maar Rinvoq kan leiden tot een lager geboortegewicht of problemen met de zich ontwikkelende botten of het hart van een baby.

Als u zwanger bent, zal uw arts u waarschijnlijk een andere behandeling aanraden dan Rinvoq. Als u zwanger kunt worden, moet u anticonceptie gebruiken tijdens de behandeling met Rinvoq en gedurende ten minste 4 weken na uw laatste dosis.

Het is niet bekend of Rinvoq veilig kan worden gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. Het is ook niet bekend of Rinvoq in de moedermelk terechtkomt of welk effect het geneesmiddel kan hebben op een kind dat borstvoeding krijgt.

Als u borstvoeding geeft of van plan bent borstvoeding te geven, vertel dit dan aan uw arts voordat u met Rinvoq begint. Zij kunnen u een andere behandelingsoptie aanbevelen.

Rinvoq wordt gebruikt voor de behandeling van: reumatoïde artritis (RA). Het kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken, waarvan sommige ernstig kunnen zijn. Maar in de meeste gevallen zijn de bijwerkingen van Rinvoq meestal mild.

Als u specifieke vragen heeft over de bijwerkingen die Rinvoq kan veroorzaken, bespreek deze dan met uw arts of apotheker. Hier zijn enkele vragen die u mogelijk wilt stellen:

  • Als ik bijwerkingen krijg van Rinvoq, wat kan ik dan doen om ze te behandelen?
  • Wat gebeurt er als ik zwanger word terwijl ik Rinvoq gebruik?
  • Op welke symptomen van bijwerkingen moet ik letten als ik Rinvoq gebruik?

Meld u aan voor de Healthline voor meer informatie over het omgaan met uw aandoening RA nieuwsbrief.

Vrijwaring: Healthline heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat alle informatie feitelijk juist, volledig en up-to-date is. Dit artikel mag echter niet worden gebruikt ter vervanging van de kennis en expertise van een gediplomeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. Raadpleeg altijd uw arts of een andere beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u medicijnen gebruikt. De hierin opgenomen informatie over geneesmiddelen kan worden gewijzigd en is niet bedoeld om alle mogelijke toepassingen, aanwijzingen, voorzorgsmaatregelen, waarschuwingen, geneesmiddelinteracties, allergische reacties of bijwerkingen te dekken. De afwezigheid van waarschuwingen of andere informatie voor een bepaald medicijn betekent niet dat het medicijn of de medicijncombinatie veilig, effectief of geschikt is voor alle patiënten of alle specifieke toepassingen.

Bijwerkingen van Rinvoq: wat ze zijn en hoe ze te behandelen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6362

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.